Een dag om nooit te vergeten en er even heerlijk tussenuit te zijn. Dagdromen, genieten van de muziek en de mensen om je heen. Onze festivals staan in het teken van lachen en plezier maken en dit willen we graag op zo een veilig mogelijke manier doen!

Wij zorgen ervoor dat jij kan feesten op een duurzame en verantwoorde manier, zodat ook de generatie na ons nog van deze mooie wereld kan genieten. We houden op onze evenementen rekening met mens, milieu en maatschappij. Aan de hand van de volgende initiatieven zorgen wij voor ‘sustainable smiles’ op de gezichten van de festivalbezoekers.

Huidkanker ten gevolge van slechte bescherming tegen zonneschijn is een veelvoorkomende kankersoort. Een belangrijk speerpunt van KWF is preventie. Streetwise Event Promotions heeft het concept van de insmeerbar ontwikkeld. Bezoekers van festivals, stranden en gezinsevenementen kunnen zich in laten smeren met zonnebrandcrème, waarmee ze beschermd kunnen genieten van buitenevenementen met feest en muziek.

Gedurende deze positieve ervaring en gezellige insmeersessie wordt voorlichting gegeven over de risico’s van onbeschermd zonnen. Daarnaast wordt gevraagd om een structurele bijdrage, zodat KWF zich ook in de breedte kan inzetten voor preventie tegen kanker en financiering van verder onderzoek naar mogelijkheden om kanker te kunnen genezen. Wij werken hier graag aan mee, daarom zal je de insmeerbar bij ons op het festivalterrein zien! Laat jij je ook lekker insmeren?

Sinds jaar en dag werken wij samen met Greenpeace. Ieder jaar is Greenpeace met een team vrijwilligers aanwezig op onze festivals en daar brengt zij een lopende campagne onder de aandacht. Tijdens de activiteiten legt zij de focus op bewustwording voor een groene en veilige wereld.

Uit onderzoek van Team-Alert uit 2017 is gebleken dat ruim 68% van de jongeren denkt dat het drugsgebruik de afgelopen vijf jaar is toegenomen. Hiervan ervaart 71.6% van de jongeren het gebruik van drugs in hun eigen omgeving. Ook combineert 6 op de 10 drugs- gebruikende partygangers wel eens drugs met andere drugs en/of met alcohol.

Gecombineerd drugsgebruik, of alcohol in combinatie met drugs, vergroot de kans op een ernstig ongeval maar liefst 20 tot 200 keer. Bron: SWOV, 2015. Jongeren tussen de 18 – 24 jaar zijn hierbij een risico- doelgroep: ze gaan graag uit en experimenteren met drugs en/of alcohol. Daarnaast hebben jongeren weinig kennis over de gevaren van drugs in het verkeer.

De Witte Waas maakt TeamAlert jonge festivalbezoekers bewust van de gevaren van drugs, in combinatie met alcohol, in het verkeer. De Witte Waas is de wazige gemoedstoestand waarin je verkeert als je drank en/of drugs gebruikt. Op festivals spreken voorlichtingsmedewerkers feestende jongeren hierover aan. Doel is dat jongeren het vanzelfsprekend vinden dat de bestuurder nuchter is en dat ze afspreken om veilig thuis te komen. Door vrienden te betrekken in het gesprek wordt ingespeeld op het sociale aspect: groepsdruk, de sociale norm en gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een veilige terugreis.

Het Witte Waas project bestaat uit twee onderdelen: Vraag de Haas en de Witte Waas tent. Bij het mobiele onderdeel Vraag de Haas staat het delen van kennis en het bespreken van de sociale norm centraal. De deelnemers van Vraag de Haas ontvangen een flyer met feiten, fabels, informatie over drugs en veilige handelingsalternatieven.

In de tent doorlopen de jongeren een route waarbij er wordt ingespeeld op verschillende gedragsmechanismen. Eerst gaan de medewerkers het gesprek aan met de jongeren om te achterhalen hoe zij thuiskomen. Bij een onveilige manier hebben ze een gesprek in de tent met de ‘mad hatter’, die hen overtuigd op een veilige manier thuis te komen.

De mad hatter maakt daarbij onder andere gebruik van de sociale norm en kennisoverdracht. De jongeren gaan vervolgens een fysieke deal aan om hun voornemen voor het goede gedrag te bekrachtigen. Ten slotte is er een fotomoment, waarmee jongeren laten zien dat ze veilig thuiskomen. De fotobox stuurt automatisch de gemaakte foto via mail naar de jongeren toe en print direct een fysieke foto uit. Deze foto dient als herinnering en als beloning voor de gemaakte deal.

Samen met een ecoloog checken wij de flora en fauna om te kijken op wat voor manier wij met het festival zo min mogelijk schade aanrichten aan de natuur en omgeving. Naast de maximale aantal decibellen die wij als festival mogen produceren, ligt de focus op een duurzaam festival voor mens en omgeving.

Wat is er nou gezelliger dan met zijn allen op de fiets naar een festival te gaan, het feestje kan beginnen! Wij moedigen het zeker aan om samen naar het festival te reizen. Al is het niet op de fiets, dan met de bus. Duurzaam vervoer is iets waar je zelf aan kan denken door van tevoren gezamenlijk te bepalen hoe je naar het festival gaat. Zeker als je een drankje wilt gaan drinken en niemand de BOB wil zijn, kan het verstandig zijn om alvast een bus te regelen, met het OV te gaan of de fiets te pakken. 

Using alcohol or other drugs is never without risk

Je hebt de vrijheid om te genieten, maar wees lief voor jezelf en je lijf. Ga verstandig om met de middelen die je neemt. Houd goed in de gaten hoeveel je inneemt en hoe het valt, of dat nu alcohol is of drugs.

Het gebruik van alcohol en drugs is nooit helemaal zonder risico’s en ieder middel heeft een andere werking. De risico’s liggen in wat je neemt, waar je het neemt, hoeveel je neemt en hoe jouw lijf erop reageert. De een is na drie biertjes aangeschoten, de ander pas na tien.

Houd daarom je eigen ritme aan en weet wat je neemt. Ga op zoek naar informatie en geloof niet zomaar alles. Losgaan is lekker, maar doe het wel bewust. De leukste avonden zijn die waarop je je precies goed voelt. Dit kan ook prima zonder drank en drugs.

En vergeet niet dat harddrugs, ook al lijkt het misschien in onze tolerante maatschappij niet zo, nog steeds illegaal zijn en de meeste evenementen een zero tolerance beleid hanteren.

Voor meer informatie over alcohol en andere uitgaansdrugs, gehoorschade, voedingstips en tips om de risico’s te verminderen, check: Unity.

I love my ears

Een party zonder muziek, is als cola zonder prik. En omdat je natuurlijk zo lang mogelijk wilt genieten van je favoriete muziek, is het verstandig om zuinig om te gaan met je oren. Drie tips:

1. Luister zo veilig mogelijk; kijk op welke plek je het beste kunt genieten en toch genoeg afstand houdt van de boxen. Te dichtbij staan kan schadelijk zijn voor je oren.

2. Draag de oordoppen! Bij geluidsdrukken hoger dan 80 dB is het verstandig om oordoppen te gebruiken. Op deze manier hoor je de muziek nog steeds goed, kun je makkelijker communiceren met je vrienden en je beschermt je gehoor.

3. Gun je oren af en toe wat rust. Zoek zo nu en dan een rustige plek op om je oren een ‘pauze’ te geven. Zo kunnen ze even bijkomen waardoor je uiteindelijk langer kunt genieten van je favoriete muziek. Er zijn genoeg plekken waar je even lekker kunt ontspannen zonder te dicht bij de muziek te staan.

Voor meer informatie check I love my Ears.

Think for yourself, care about others

Op een goed evenement ben je samen één. Het publiek maakt de sfeer en je deelt samen een bijzondere ervaring. Let daarom een beetje op zowel je vrienden als op je mede-partygangers.


Laat je vrienden niet alleen, zeker niet als je weet dat ze iets gebruikt hebben. Het is altijd handig om van tevoren een meetingpoint af te spreken voor als jullie elkaar kwijtraken. Heb je iets gebruikt? Wees dan open en eerlijk. Probeer anderen niet over te halen om met je mee te doen. Laat jezelf niet overhalen om iets te gebruiken als je dat niet wilt. Het is zo zonde als zoiets je feest zou verpesten. Blijf bij jezelf en luister naar je gevoel.

Pace yourself: Eat, sleep, rave.

Je bent geen robot. Dus hoe graag je ook eindeloos zou willen feesten, dat gaat niet lukken. Gun jezelf de mogelijkheid om bij te tanken. Als je lekker aan het dansen bent, wil je natuurlijk dat een feest oneindig duurt, maar slapen is ook heerlijk en nodig. Vergeet dus niet om je gemiste uurtjes slaap in te halen, waardoor je daarna weer klaar bent voor het volgende feest. Trakteer jezelf ook op een goed ontbijt. Dat heb je na een avondfeest wel verdiend.

Tijdens een evenement verbruik je veel vocht. Voldoende water drinken is daarom van belang. Te veel water drinken is ook weer slecht voor je lijf. Drink daarom niet meer dan 2 glazen of één flesje water per uur. Neem soms even een danspauze en eet af en toe iets, zodat je zout en energie op peil blijven. Zo kun je een stuk langer door.

Don’t push your limits. Be responsible

Let op jezelf. Bedenk wat je wilt doen, hoe laat je het ongeveer wilt maken, hoe je thuiskomt, of je iets wilt nemen of juist niet en bespreek het met je vrienden. Voor alcohol en drugs geldt: ‘less is more’. Beter eentje te weinig dan eentje te veel. Die ene te veel kan ervoor zorgen dat je je niet lekker voelt en je feestje verpest is. Dat zou zonde zijn. Besef je ook dat wanneer jijzelf over de schreef gaat, je vaak ook de avond/dag verpest van de mensen met wie je op stap bent.

Vier, leef, dans, doe wild, maar wel binnen de grenzen van waar jij je lekker bij voelt en wat je lichaam aankan.

Be prepared for any type of weather

Welkom in Nederland, het land waar op één dag makkelijk vier seizoenen langs kunnen komen. Schijnt het ene moment een tropisch zonnetje, een uur later kan er opeens een hagelbui overtrekken met onweer. Check daarom de weersvoorspellingen voor je naar een festival gaat. Zorg dat je op alles bent voorbereid.

Trek iets aan dat niet te warm is en niet te koud. Het beste zijn verschillende laagjes die je aan en uit kunt trekken als het nodig is. Draag vooral geen kleding die te erg afsluit; het is belangrijk dat je lichaam kan ventileren, zodat je niet oververhit raakt. Een hoofddeksel is daarom niet altijd slim; het werkt goed tegen de zon, maar je hoofd wordt wel erg warm. Vergeet je niet in te smeren!


Als je op een meerdaags festival je tentje inkruipt, kleed je dan lekker warm aan, denk aan sokken en een trui. Want als je met een drankje op gaat slapen, voel je niet dat je afkoelt. Als je je goed aankleedt, hoef je niet midden in de nacht te koukleumen.

Take your time to chill

Natuurlijk is het lekker om eindeloos te feesten en te dansen, maar soms heeft je lichaam wat afkoeling nodig. Vooral als het in de zaal erg warm en vochtig is, kan je lijf de eigen warmte en vocht niet meer kwijt, waardoor je oververhit kunt raken. Maak daarom eens in de zoveel tijd een momentje om te chillen.

Chillen. Het woord zegt het al: afkoelen en even stoppen met dansen. Dit is de beste manier om oververhitting te voorkomen. Beter nog dan water drinken. Ga regelmatig naar een koelere plek, bijvoorbeeld even naar de chill out – of op een buitenfestival: een plekje in de schaduw – waar je kunt bijkomen, afkoelen en opladen.


Voel je je even niet helemaal lekker? Blijf dan niet doordansen, maar zoek even een rustig plekje uit de drukte of bezoek de EHBO voor advies. Af en toe chillen en je kunt langer door.

Always have safe sex

Feesten is, naast dansen, ook lekker flirten en sjansen. En hoe minder nuchter je bent, hoe mooier de mensen natuurlijk. Dus grote kans dat je succes hebt en de liefde van je leven – of voor één nacht – meeneemt naar je huis of naar je tentje. Toch enorm jammer als je dan een week of twee later op de SOA-poli zit, omdat je misschien een ongewenst souvenirtje hebt meegekregen.

Dus: neem altijd condooms mee, heren én dames. Geef je grenzen aan en laat je vooral niet ompraten. Als diegene je echt zo leuk en lekker vindt, dan respecteert hij of zij jouw wensen. Ook voor de heren: je bent echt geen sukkel als je het veilig doet. En je bent er in elk geval ook zeker van dat negen maanden later geen kleine versie van je rondkruipt.

The First Aid Team is your friend.

Voel je je niet lekker? Ben je onwel? Of zie je dat het niet zo goed gaat met een van je vrienden? Aarzel dan niet en ga naar de EHBO. Je kunt daar altijd terecht. Wees niet bang dat je in de problemen komt als je bij de EHBO aanklopt en wees altijd open en eerlijk over wat je gebruikt hebt. Als de hulpverleners niet weten wat je op hebt, kunnen ze je niet goed helpen. Vertel daarom ook aan je vrienden wat je genomen hebt. Als je drugs hebt gebruikt, heeft dat geen strafrechtelijke gevolgen. Niet voor jezelf en ook niet voor diegene die je er naartoe brengt.

Kun je de EHBO-post niet vinden, of lukt het niet meer om erheen te komen, dan kun je altijd een beveiliger of een ander crewlid om hulp vragen en de EHBO laten oproepen. Laat iemand die zich niet lekker voelt nooit alleen. Natuurlijk kun je ook bij de EHBO terecht voor een paracetamolletje, een pleister voor die enorme blaar van het dansen of een glaasje water voor als je je even niet helemaal goed voelt.


Met alles wat je met de EHBO bespreekt en wat er in de EHBO gebeurt wordt strikt vertrouwelijk omgegaan. Wees lief voor de mensen van de EHBO. Ze zijn er voor jou, het zijn je vrienden. Tegelijk zijn het professionals. Vertrouw ze in hun werk en heb een beetje respect voor het feit dat deze helden zo hard werken om jullie te helpen.

Don’t drink, drug and drive. You are a big risk for yourself and others.

Even wat verdrietige cijfers: in Nederland vallen door het gebruik van alcohol zo’n 250 verkeersdoden en 3400 ernstig gewonden per jaar. Jaarlijks komen 80 mensen om in het verkeer door drugsgebruik. Vooral jongeren, zware drinkers en gebruikers van een combinatie van alcohol en drugs hebben een grote kans om te verongelukken.

Als je alcohol gedronken hebt of drugs hebt genomen, overschat je vaak hoe goed je nog kunt rijden. Maar je bent een gevaar voor jezelf én alle andere weggebruikers. Daarom: doe het niet. Rijden onder invloed is een misdrijf, waarvoor je bovendien je rijbewijs kunt kwijtraken.

Er is nog een groot gevaar voor bestuurders dat vaak wordt onderschat: vermoeidheid. Tegen vermoeidheid na het uitgaan helpt maar één ding: slapen. Energiedrankjes of andere stimulerende middelen helpen je niet om weer fit te worden.

Zorg, kortom, voor veilig vervoer naar huis. Stap nooit bij iemand in de auto die niet nuchter is. Regel een chauffeur, neem een taxi, duik een hotelletje in, laat je ophalen door een zwangere vriendin, of beter nog: kom met het OV, op de fiets of regel je reis via event travel. Plan je terugreis van tevoren! Ga je toch met de auto, spreek dan goed af wie de BOB is en houd diegene eraan. En leid hem of haar niet af tijdens het rijden. Handjes boven de gordels en veilig thuis.